Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί τη διάλυση και εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια ώρα 12 βουλευτές του κόμματος με επιστολή τους προς τον πρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ζητούν την άμεση σύγκλιση της επιτροπής προκειμένου να ενημερωθεί για το κρίσιμο αυτό θέμα από τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο κ. Τσίπρας επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών για την «καταστροφική δημόσια δήλωσή του περί μη βιωσιμότητας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», με αποτέλεσμα «μόλις σε μια μέρα να απαξιώσει την υγιέστερη τράπεζα με τις χαμηλότερες επισφάλειες και να χάνει η τιμή της μετοχής της 30%, ενώ την προηγούμενη μέρα σημείωσε άνοδο κατά 1,3% περίπου».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά επίσης τον πρωθυπουργό με ποιον τρόπο θα αναπληρωθεί η ζημιά των μικρομετόχων από την απαξίωση της μετοχής.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι επισημάνσεις των 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί τη διάλυση και εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά τα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας».


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα-Σόιμπλε


Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός είχε για περίπου τρία τέταρτα τετ α τετ και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε.

Ο κ. Βεστερβελε σε δηλώσεις του στην Frankfurter Rundschau τόνισε: «Η συζήτηση με πολύ δυσάρεστες τοποθετήσεις δεν μένει στη Γερμανία, αλλά περνάει τα σύνορά μας», αναφερόμενος στις αιχμηρές δηλώσεις στελεχών, κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σχετικά με την Ελλάδα.

«Το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά είναι και θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια κρίση χρέους η οποία εξελίχθηκε σε κρίση εμπιστοσύνης. Η πολιτική μας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του προσανατολισμού στην ανάπτυξη, δίνει τις σωστές απαντήσεις. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην βλάπτουμε, με δηλώσεις που υποκινούνται από κομματική τακτική, το κύρος μας στην Ευρώπη και στον κόσμο», προσθέτει ο κ. Βεστερβέλε.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Ηχηρές απουσίες στην... ανατολή του νέου «ήλιου» του ΠΑΣΟΚ


Με τις απουσίες κορυφαίων στελεχών να κάνουν περισσότερο... θόρυβο και από τις παρουσίες στο Μουσείο Μπενάκη και την εκδήλωση για τα 38 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ χθες, παρουσιάστηκε το ανανεωμένο έμβλημα του κόμματος.

Ο νέος, τρισδιάστατος «ήλιος» σε πράσινο χρώμα, με πορτοκαλί παραλλαγές, εν είδει ελπίδας για την ανατολή του εκ νέου, έχει πλέον επτά ακτίνες, όσες και οι άξονες πολιτικής του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως τους παρουσίασε στην ομιλία του.

Δεν τους άκουσαν όμως ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που επέλεξαν να μην παραβρεθούν. Απόντες ήταν ακόμα ο παρ΄ολίγον υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αλλά και γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο για την ιστορία της παράταξης από τον Χαρίλαο Τρικούπη μέχρι σήμερα, αναδρομή που επιχείρησε στον λόγο του και ο πρόεδρος του κόμματος, αναφερόμενος στους μη προνομιούχους και τους μικρομεσαίους που ανέδειξε ιστορικά το ΠΑΣΟΚ, στο αίτημά του για Αλλαγή και στην Ελλάδα που «ανήκει στους Έλληνες». Παραδέχθηκε πάντως τις ευθύνες της παράταξης για τα γονίδια δημαγωγίας στην κοινωνία, ενώ αναφέρθηκε στα όσα δύσκολα αποφάσισε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προβαίνοντας σε περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Ξέρω ότι όσα πω σήμερα τελούν υπό την κρίση δύσκολων αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε», είπε, θέτοντας ως στόχο να μπορέσει να διαβεβαιώσει και εκείνος τον λαό ότι «αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων, που πρέπει να είναι ισορροπημένο και δίκαιο», όπως είπε, θέτοντας ως προϋποθέσεις την ύπαρξη αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων, αλλά και άμεσες κινήσεις των εταίρων μας στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και οι επικοινωνιακές εντυπώσεις εις βάρος της χώρας που αδικούν την ελληνική προσπάθεια. Χαρακτηρίζοντας πάντως κάτι τέτοιο ως εφικτό, ζήτησε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Στο δεύτερο μέρος της μακροσκελούς ομιλίας του, που το χώρισε συμβολικά σε επτά άξονες - τόσες είναι πλέον οι ακτίνες του «ήλιου» του ΠΑΣΟΚ - ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις βάσεις του «νέου ΠΑΣΟΚ»:

• Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα. Ταύτισε τον πατριωτισμό με την αξιοποίηση των διεθνών συσχετισμών και την ικανότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής

• Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία. Έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος και εκτεταμένης αναθεώρησης του Συντάγματος

• Κράτος Δικαίου

• Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη

• Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής-Η Ελλάδα ανάπτυξης. Μίλησε για νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο.

• Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας. Ως προϋπόθεση έθεσε την απόκτηση ξανά του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς

• Οικολογική ευαισθησία

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμα στον διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις του ευρύτερου πολιτικο-ιδεολογικού χώρου, αφού πάντως νωρίτερα είχε αφήσει αιχμές κατά της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, θυμίζοντας την κριτική τους στο ΠΑΣΟΚ και καλώντας τις να εξετάσουν τις προτάσεις του για Εθνική Στρατηγική.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Στουρνάρας: Είδε Βεστεβέλλε, ακολουθεί ο Σόιμπλε


Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και η προσπάθεια Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπισή της ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Εις βάθος ανάλυση των ελληνικών θέσεων και της εφαρμοζόμενης πολιτικής μεταρρυθμίσεων θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ο κ. Στουρνάρας στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο συναντάται στις 12:00 (ώρα Ελλάδος).

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στενής επικοινωνίας των δύο πλευρών, η οποία αποφασίστηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελαρία.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Αλ. Τσίπρας: Δέσμευση η συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς


Το σχέδιό του για τη συγκρότηση «μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο», παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» στη Νίκαια, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ιδεολογική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με βάση τα ίδια τα συνθήματα που υιοθέτησε με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Εξαρχής ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ «όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής», ούτε θέλει και να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε και να οικειοποιηθεί μια διακήρυξη αρχών «που δεν ήταν αφήγηση της δικής μας αριστεράς», παρόλο που όπως είπε η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αντλούσε από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», μιας ομάδας στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχει την σημασία της ισχυρής δέσμευσης στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας και γιατί «μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στην προγραμματική και πολιτική ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σόιμπλε και Βεστερβέλε βλέπει ο Στουρνάρας στο Βερολίνο

Στις 12:00 συναντάται με τον Σόιμπλε, νωρίτερα το ραντεβού με τον ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε


«Δίαυλο επικοινωνίας» θα επιχειρήσει να δημιουργήσει σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση του και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Γερμανό ομόλογό του τόσο για το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.

Από την πλευρά του πάντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο, ερωτηθείς για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε τον «χαμένο χρόνο» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λόγω των βουλευτικών εκλογών και παρέπεμψε για μία ακόμη φορά στην έκθεση που θα υποβάλει η τρόικα για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για την Ελλάδα λέγοντας ότι «πριν από τη λήψη αυτής της έκθεσης, δεν μπορούμε να λάβουμε μιαν απόφαση, θα ήταν επικίνδυνο για την Ελλάδα και για την γενική κατάσταση».


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com