Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Διαβουλεύσεις για να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ


«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε στα στελέχη της τρόικας με τα οποία συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο». Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση μίας ώρας με το κλιμάκιο της τρόικας, κατά την οποία συζητήθηκε το πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε οτι «η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα», προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως των μισθωτών και των συνταξιούχων, που καλούνται να συμβάλουν και πάλι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας. Αυτό δε, πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο. Αυτό προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν δεδομένες τις προτάσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα για τον περιορισμό δαπανών, οι οποίες συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι παράλληλα η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε επίσης στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος εκφασισμού της κοινωνίας, καθώς δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις. Ζήτησε επίσης, τόσο η τρόικα, όσο και οι εταίροι μας να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις παραμέτρους αυτές που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κρίσιμο σημείο της συζήτησης ήταν επίσης η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Αυτό συνδέεται και με την επιτακτική ανάγκη, όπως επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, να επικαιροποιηθεί το μακρο-οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η όλη συζήτηση. Πλαίσιο το οποίο προσδιορίζεται, όχι μόνον από την ανάγκη να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μέσα από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και από την ανάγκη να διασφαλιστούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, την αντιστροφή των άδικων και αρνητικών στερεοτύπων και τη λήψη μέτρων στήριξης της ανάπτυξης με τη βοήθεια των εταίρων μας.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη να εκταμιευτεί το ταχύτερο δυνατό και στο σύνολό της η επόμενη δόση του δανείου, ώστε να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και να ενισχυθεί πρακτικά η πραγματική οικονομία.


Τα μέτρα

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας το απόγευμα της Τετάρτης.

Η τρόικα έχει απορρίψει μέτρα ύψους περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από το σύνολο όσων παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει επαναφέρει τα αιτήματα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Εμείς καταθέσαμε τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και υπάρχει μια συζήτηση και μια αξιολόγηση των μέτρων. Η συζήτηση είναι δύσκολη, όπως δύσκολα είναι και τα μέτρα. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας» δήλωσε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών.

Το κλίμα είναι «δύσκολο και ζόρικο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα μέτρα της διετίας 2013- 2014, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει έως τότε απόλυτη συμφωνία με την τρόικα και δημοσιοποίηση των μέτρων στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για «διαπραγματευτική μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση μέχρι την τελευταία στιγμή», προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω κοινωνικές αδικίες εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας ότι το πακέτο των περικοπών πρέπει να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οι οικονομικά ομάδες και κυρίως θα προσπαθήσει να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα και οι αγροτικές συντάξεις.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη έως το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», ανέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 19:30.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για την Φρανκφούρτη, όπου την Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά το πρόγραμμα «απεριόριστης και αποστειρωμένης αγοράς ομολόγων» που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα.

Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων της τρόικας με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις περικοπές δαπανών και το απόγευμα (19:30) της Τετάρτης, στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο των περικοπών.

Παρά το γεγονός ότι από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών χθες το βράδυ δεν υπήρξαν αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι τα μέτρα να ψηφιστούν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη


Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας στην οποία συζητήθηκε το νέο «πακέτο μέτρων». 

Το πακέτο αυτό αναμένεται να παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δεχθεί η τρόικα όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές. 

Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στην Φραγκφούρτη, ενώ την Τετάρτη θα επαναληφθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ραφήνα: Είχαν άδεια οι αλλοδαποί μικροπωλητές λέει ο δήμαρχος

Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των υπαίθριων πωλητών συμφωνεί με την πρακτική της Χρυσής Αυγής 


Την ώρα που συνεχίζεται η προανάκριση από την ΕΛΑΣ προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία για την έφοδο βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στο πανηγύρι της Ραφήνας, από όπου έδιωξαν αλλοδαπούς μικροπωλητές, ο δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι οι αλλοδαποί μικροπωλητές είχαν άδεια για τους πάγκους τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου ανέφερε ακόμη ότι την κρίσιμη ώρα στο σημείο δεν υπήρχαν αστυνομικοί καθώς η αστυνομική δύναμη στο δήμο είναι μικρή, ενώ σημείωσε ότι ο δήμος δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των υπαίθριων πωλητών, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι αυθόρμητες κινήσεις ματ μελών της Χρυσής Αυγής σε διάφορες εμποροπανηγύρεις ανά την επικράτεια μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους, με την παρότρυνση αυτή η δράση τους να συνεχιστεί σε όλους τους υπαίθριους χώρους».

Η ανακοίνωση εστάλη στη Χρυσή Αυγή, η οποία και την δημοσιοποιεί με δικό της δελτίο Τύπου. Άλλωστε, η Χρυσή Αυγή έχει προαναγγείλει ότι οι έφοδοι θα συνεχιστούν. Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσει στη Βουλή η δικογραφία για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν στην έφοδο στη Ραφήνα.

Από το οπτικό υλικό που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Χρυσή Αυγή, είναι εμφανές ότι οι βουλευτές του κόμματος Παν. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στο αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο -μία ημέρα μετά την επίθεση στη Ραφήνα- στο Μεσολόγγι.

Τα κόμματα καταδίκασαν τις εφόδους της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη»· ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης· να λάβει τα μέτρα της η κυβέρνηση ζήτησε το ΚΚΕ.

Παράλληλα τα κόμματα τόνισαν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και κάλεσαν τους πολίτες να μην υποκύπτουν στη δημαγωγία της.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη

Στο Μαξίμου σε λίγη ώρα ο επικεφαλής της τρόικας


Ραντεβού για την Τετάρτη έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς η χθεσινή συνάντησή τους με επίκεντρο το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, έληξε χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Υπάρχουν κάποια όρια αντοχής που κάθε καλόπιστος συνομιλητής μπορεί να τα καταλάβει», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα συνοχής της κυβέρνησης. «Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου από την πλευρά του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι «η συνοχή της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητη».

Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Άκαρπη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το τελικό πακέτο των μέτρων


Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και η απόρριψη μέτρων 2 δισ. από την Δημόσια Διοίκηση, την Άμυνα και την Υγεία ουσιαστικά άλλαξαν την ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χθες το βράδυ, καθώς οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να θέσουν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά βαρύ καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς ότι η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Δημόσια Διοίκηση και τα υπόλοιπα από την Άμυνα και την Υγεία. Η τρόικα, τους είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν επιμένει για πρόσθετα μέτρα λόγω ύφεσης αλλά τα 11,5 δισ. τα θέλουν στο χέρι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας που μετείχε στη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τρόικα είναι πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις της και δεν βιάζεται να κλείσει χρονικά το πακέτο.

Η εκτίμηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η τρόικα θέλει αίμα καθώς πιέζει για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να δεχτούν και ζητούν να συζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.

Μάλιστα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ρεαλιστικές και μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στο μεταξύ οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά και από την σύσκεψη.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Χθες το πρωί οι κ.κ. Πρωτόπαππας, Κουτρουμάνης και Χατζησωκράτης είχαν σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις μέτρων των δύο κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν συμπίπτουν με αυτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά υπάρχει μια κοινήκατεύθυνση σε κάποια θέματα.

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τρόικα σήμερα το πρωί και πριν ο κ. Βενιζέλος συναντηθεί με αυτήν στις 3 το μεσημέρι, ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ούτε και την Τετάρτη είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά ίσως να υπάρχει πρόοδος και σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι δέχεται και τι όχι η τρόικα.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι δεδομένη.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ άρχισε στις 19.00 και τελείωσε στις 21:30 χθες στο Μέγαρο Μαξίμου .

Προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, με στόχο να τους πείσει ότι τα μέτρα είναι «ρεαλιστικά» και με την ελπίδα να μην απορριφθεί ένα μεγάλο μέρος από τις κυβερνητικές προτάσεις.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ενστάσεις της τρόικας για ορισμένα μέτρα

Σε καλό κλίμα η δίωρη συνάντηση Στουρνάρα χθες με Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ


Με δέκα φακέλους ανά χείρας και με πρώτους εκείνους των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, όπου κρύβονται μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ, προσήλθαν στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας χθες το απόγευμα στις 16.00.

Στη συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, ο κ. Στουρνάρας και το επιτελείο του παρουσίασαν στους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) το σχέδιο της ελληνικής πλευράς τόσο για τα μέτρα της επόμενης διετίας όσο και για τους κρίσιμους τομείς των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για ορισμένα μέτρα, δεν τα καταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Σε ερώτηση «αν τα εξειδικεύσουμε υπάρχει περίπτωση να τα απορρίψουν;» το ίδιο στέλεχος απάντησε «ναι». Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, το κλίμα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση.

«Ηταν μια καλή συνάντηση» ανέφερε αμέσως μετά ο Πόουλ Τόμσεν. «Δουλεύουμε μέρα νύχτα» σημείωσε ο Κλάους Μαζούχ. Από ελληνικής πλευράς στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι «για να εγγραφούν έσοδα από τη φοροδιαφυγή στο πακέτο πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στην τρόικα μέτρα πάνω από 17 δισ. ευρώ ώστε να γίνει επιλογή και να προκύψει το τελικό καθαρό αποτέλεσμα των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 19.00 για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου μακροοικονομικού σεναρίου το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία που κινούνται εκτός των προβλέψεων και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους την οποία περιμένουν Βρυξέλλες και Βερολίνο ως το τέλος του μήνα (ή τις αρχές του επόμενου) για να καθορίσουν τη στάση τους.

Κλειδί της απογευματινής σύσκεψης, αλλά και των επόμενων ημερών πριν από την αναχώρηση του κ. Στουρνάρα και της τρόικας για το κρίσιμο Eurogroup της Λευκωσίας (14 Σεπτεμβρίου), είναι η υποβολή από την ελληνική πλευρά ισοδύναμων μέτρων και η επεξεργασία από τους δανειστές.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει πρόγευση των μέτρων με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο ως την Παρασκευή.

Που επιμένουν

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες δύσκολα θα αποδεχθεί ισοδύναμα μέτρα η τρόικα που επιμένει για απολύσεις στο Δημόσιο, εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο εκατοντάδων ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το βασικό θέμα που μένει να φανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και στις συναντήσεις της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, είναι αν οι επικεφαλής της τριμερούς θα επαναφέρουν στο τραπέζι τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στο γνωστό e-mail του τεχνικού κλιμακίου για 6ήμερη και εκ περιτροπής εργασία και μείωση των αποζημιώσεων.

Σήμερα το πρωί στις 11:45 ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών και την Τρίτη θα πάει στη Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα ένα πακέτο μέτρων της τάξεως των 17 δισ. ευρώ περίπου, στο οποίο θα υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις της τρόικας.


Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει ο λαός»


«Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει», αναφέρει σε σχόλιό του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά το σχόλιο:

«Με περισσή άνεση ο υπουργός Οικονομικών διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικα, παρουσιάζοντάς τους μάλιστα μέτρα ύψους 17 δις έτσι ώστε να διαλέξουν τα πρώτα 11,5, αλλά ταυτόχρονα να έχουν και απόθεμα για νέα μέτρα αργότερα.

Για τον κ. Στουρνάρα τα δισ. είναι νούμερα. Για την ελληνική κοινωνία όμως είναι θέσεις εργασίας, συντάξεις, μισθοί, κλείσιμο επιχειρήσεων, είναι ανθρώπινες ζωές με τις οποίες κανείς δεν δικαιούται να παίζει. Ψιλά γράμματα για τον κ. Υπουργό. Τα μέτρα αυτά θα ολοκληρώσουν την κοινωνική ισοπέδωση και θα βαθύνουν την ύφεση.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επιδίδονται σε επικοινωνιακές ασκήσεις για να πείσουν πως αγωνιούν μήπως τα μέτρα είναι οριζόντια και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

Μάταια προσπαθούν ο καθένας για τον εαυτό του να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ο λαός μας γνωρίζει πως η συνενοχή τους είναι απόλυτη και θα τους κρίνει όλους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για το έγκλημα που διαπράττουν ενάντια στην ελληνική κοινωνία».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Χρ. Ζώης: «Οι συναντήσεις γίνονται για το θεαθήναι»

"Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη"


Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, σε δήλωσή του κάνει λόγο για «επικοινωνιακή διαχείριση», σχολιάζοντας τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τις συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων γιατί όλοι γνωρίζουν καλά ότι γίνονται για το θεαθήναι, καθώς τα μέτρα έχουν «κλειδώσει», έχουν την έγκριση των πιστωτών και το μόνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η επικοινωνιακή διαχείρισή τους. Ο κ. Κουβέλης κρατά το όπλο, ο κ. Βενιζέλος τραβά τον «κόκορα» και ο κ. Σαμαράς είναι έτοιμος να πατήσει τη σκανδάλη».

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Συναντήσεις Βενιζέλου με διοικήσεις ΔΕΘ και Helexpo

"Xρειάζεται να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της έκθεσης"


«Δεν μας συγκινεί η επίδειξη υπερβάλλοντος κυβερνητικού ζήλου για τη λήψη αποφάσεων, όποιος θέλει να πάρει δύσκολες αποφάσεις να τις πάρει. Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις και ξέρουμε πώς είναι. Για να καταλάβετε τι εννοώ, δείτε τι έλεγα εγώ πέρυσι, ως υπουργός Οικονομικών, και τι έλεγαν άλλοι υπό το φως αυτών που μεσολάβησαν».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ και της Helexpo ΑΕ στη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος άκουσε τους προέδρους της Helexpo ΑΕ, Πάρι Μαυρίδη, και της ΔΕΘ ΑΕ, Θεόδωρο Σουμπάση,σχετικά με τη φετινή διοργάνωση, που είναι μικρότερη λόγω κρίσης, και το μέλλον της ΔΕΘ.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία της έκθεσης, να βρεθεί μια νέα έξυπνη ιδέα που θα την κάνει ελκυστική. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να συνενωθούν η ΔΕΘ και η Helexpo, αλλά πρέπει να γίνει συζήτηση ως προς τη νομική υπόσταση του νέου φορέα.

Η συνένωση και με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) είναι μια νέα παράμετρος και σε ό,τι αφορά στη δημιουργία ενός εθνικού φορέα εξωστρέφειας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να διασφαλιστούν οι όροι για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Για τον υφιστάμενο χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνει και δεν πρέπει να γίνουν μαξιμαλιστικές επιλογές.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλά τα θέματα αυτά, έχει ολοκληρωμένη άποψη, θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διαβούλευση μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τις προτάσεις και τα αιτήματα τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Φ. Σαχινίδης, Γ. Μαγκριώτης, Γ.Μανιάτης, Θ. Μωραίτης), η εκπρόσωπος Τύπου Φ. Γεννηματά και κομματικά στελέχη.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

«Ρεύμα γκρίνιας» κλυδωνίζει τη ΔΗΜΑΡ

Πονοκέφαλος για την ηγεσία η αρνητική στάση βουλευτών στα σχεδιαζόμενα σκληρά οικονομικά μέτρα


Ένα ντόμινο πιέσεων μεταξύ της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και στελεχών που, όπως όλα δείχνουν, θα εκφράζουν πιο ηχηρά και πιο συγκροτημένα τις πολιτικές τους διαφωνίες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Γύρω από τη θέση-κλειδί του Φ. Κουβέλη ότι προέχει η παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά και η φροντίδα να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια στη χώρα, ξετυλίγονται κινήσεις τακτικής που επιδιώκουν να στείλουν «σήμα» προς τον Αντ. Σαμαρά ότι «συγκυβερνά, δεν κυβερνά» αλλά και να συσπειρώσουν στελέχη και βουλευτές, ακόμη κι αν διατυπώνουν αντιρρήσεις.

Το ηγετικό επιτελείο επιχειρεί από τη μια να βάλει τη σφραγίδα της ως μέρος της λύσης στην κρίση χρέους της χώρας, διά των προσπαθειών να είναι λιγότερο άδικα τα μέτρα και από την άλλη να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τη δρομολογημένη, βαριά για την κοινωνία, τελική απόφαση για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Σύγκρουση διαφορετικών απόψεων για την πορεία του κυβερνητικού έργου, με επίκεντρο την ψήφιση των μέτρων, αναμένεται κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που προγραμματίζεται για μετά τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι κκ. Ανδρέας Νεφελούδης, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος, Γιάννης Κακουλίδης, έχουν δρομολογήσει πρωτοβουλία με την οποία θα εκφράζουν διαφοροποιημένες πολιτικές θέσεις από την επίσημη γραμμή και επιχειρήματα κατά μέτρων που χτυπούν το εναπομείναν κοινωνικό κράτος, μισθούς και συντάξεις. 

Τα στελέχη που εμφανίζονται να διεκδικούν την υπεράσπιση των κόκκινων προγραμματικών γραμμών, όπως οι κκ. Θράσος Φωτεινός, Γιάννης Σκοπούλης, Αρης Τσουκνίδας, η πρώην βουλευτής κυρία Σοφία Ανδριοπούλου κ.ά., είχαν διαφωνήσει από νωρίς με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας κορμός στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής που να συγκροτήσει εσωκομματικό «ρεύμα» για διατήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ έχει στραμμένο το βλέμμα και προς τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει δημοσίως βουλευτές όπως οι κκ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που πλήττουν οριζόντια τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης επέλεξε να προβάλει το προηγούμενο διάστημα την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ θα κρίνει με βάση τα τελικά μέτρα και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ψήφο των βουλευτών της. Και οι τρεις προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, αξιοσημείωτη είναι η κριτική που άσκησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Νίκος Μπίστης στον κ. Βουδούρη. Με επίκεντρο τις παρεμβάσεις του βουλευτή κατά των μέτρων, ο κ. Μπίστης διεύρυνε την κριτική του προς τον κ. Βουδούρη που έχει υποστηρίξει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να αφήσει δίαυλο πολιτικής επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο κ. Μπίστης - αλλά και η ηγετική ομάδα, όπως και μεγάλο τμήμα στελεχών της ΔΗΜΑΡ - θεωρεί ότι έχει στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Βιβλίο-πολιτικό μανιφέστο από τον Ανδρέα Λοβέρδο

Ένα πολιτικό δοκίμιο για τα μελλοντικά του σχέδια


Την πολιτική του πλατφόρμα, ένα πολιτικό δοκίμιο μέσω του οποίου αναλύει τις απόψεις του και δίνει το στίγμα των μελλοντικών σχεδίων του, περιγράφει πρώην υπουργός Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος στο βιβλίο του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» (εκδόσεις Ινδικτος). 

Έπειτα από πολύμηνη σιωπή ο κ. Λοβέρδος επιλέγει να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα με ένα βιβλίο 119 σελίδων συνδέοντας συνειρμικά το σήμερα με το 1909- η λέξη «Ανόρθωση» είναι συνυφασμένη με την επανάσταση του 1909 στο Γουδή όπου ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ζητούσε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της χώρας και κατέληξε στην εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ένα πρόπλασμα των απόψεων αυτών είχε παρουσιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε υπουργός Υγείας σε κοινή εμφάνιση του με τον Ευ. Βενιζέλο, λίγο πριν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ . Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι δύο φίλοι και σύμμαχοι φαίνεται ότι τραβούν πλέον διαφορετικούς δρόμους και ο κ. Λοβέρδος στον πρόλογο του βιβλίου μολονότι διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για πρόταση προγράμματος πολιτικού κόμματος, προσθέτει: «Η αναμονή μου λαμβάνει τέλος. Σε ο,τι αφορά τις προθέσεις μου, η έκδοση των θέσεων για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση συνιστά πολιτική ενέργεια. Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί, επιτέλους, και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στο δρόμο της ευημερίας και αξιοπιστίας. Η πίστη μου σε αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη!».

Ο πρώην υπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος. «Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για ένα συμμετοχικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Δεν έχει σημασία αν ο αυτός ο χώρος, αυτή η παράταξη θα προκύψει από την μετεξέλιξη υπάρχοντος κόμματος, ή τη συγχώνευση, ή την εκλογική συμπόρευση υφιστάμενων σχηματισμών, ή ακόμη και από την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας», σημειώνει.

Αναφέρει επίσης πώς θα πρέπει να λειτουργεί το κόμμα αυτό, συμπλέοντας με τις απόψεις του Γ. Φλωρίδη, ο οποίος σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του θέτει το θέμα της έλλειψης εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα. Ο κ. Λοβέρδος περιγράφει ένα κόμμα με κατοχυρωμένη την εκπροσώπηση των τάσεων και με σταθερό αριθμό μελών στα όργανα μέσα από ψηφοφορίες. «Η λογική των οργάνων-φυσαρμονικών, που κατήργησε την αξία της συμμετοχής κι όπως είδαμε στο ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε π.χ. το Εθνικό Συμβούλιο σε μη αποφασίζον σώμα, περνούν οριστικά στο παρελθόν», αναφέρει ρίχνοντας διπλό «καρφί» στον Γ. Παπανδρέου, που τοποθετούσε σε καίριες θέσεις τους ...«κηπουρούς» του, αλλά και στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος κατάργησε τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και κατηγορείται από μερίδα στελεχών του κόμματος ότι λειτουργεί εκτός καταστατικού.

Κατά την άποχη του πρώην υπουργού, η Ελλάδα χρειάζεται «ένα κινηματία πρωθυπουργό, 8-10 πολύ δυναμικούς υπουργούς και 30-40 δυναμικά στελέχη στον κρατικό μηχανισμό που μπορούν να φέρουν την άνοιξη που περιμένουμε».

Κρίσιμη παράμετρο όμως θεωρεί και την ύπαρξη ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Μάλιστα προχωρεί και στην πρόβλεψη ότι αν δεν καταρτιστεί αυτό το εθνικό σχέδιο ενδεχομένως να αποδειχθεί η αιτία της αποτυχίας της τρικομματικής κυβέρνησης .

Στο βιβλίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ παρά μόνο μια θετική μνεία στον κ. Βενιζέλο για την επιτυχημένη έκβαση του PSI.

Αντιθέτως, προχωρά σε αποτίμηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Για την πρώτη γράφει: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αν δεν υπήρχε η κρίση, θα ήταν μία από τι καλύτερες κυβερνήσεις στην ΕΕ γι αυτή την περίοδο. Υπό τις συνθήκες, όμως, κρίσης δημοσίου χρέους και ανταγωνιστικότητας υπήρξε κατώτερη των μεγάλων αναγκών. Ελπίζω βέβαια, να μην αποδειχθεί κάτι που σήμερα φαίνεται ως πιθανό: πως δηλαδή δεν αποκλείεται να αναδειχθεί η καλύτερη έως σήμερα ελληνική κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης». Ωστόσο, χαρακτηρίζει «δημαγωγική» την αντιπολιτευτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ πριν από το 2009 και «καταστροφική» την πρόταση για το δημοψήφισμα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com