Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς: Στα όρια οι αντοχές των Ελλήνων


«Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όρια τους και οι θυσίες τους πρέπει να πιάσουν τόπο. Και αυτό σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό» είπε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι συζήτησε με τον Χ.Β.Ρομπάι τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας. «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τον ενημέρωσα για τις μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες που κάνουμε για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να φανούμε συνεπής στις υποχρεώσεις μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Επιπλέον ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι μίλησε για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, την ανεργία αλλά και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Από την πλευρά του ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι είπε ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται μέσα στο ευρώ. Όσο η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στο ευρώ οι εταίροι της θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες της». Ο πρόεδρος της Ε.Ε. ζήτησε να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας.

Παράλληλα μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει «κοινωνική δικαιοσύνη» αναφορικά με τα μέτρα που εφαρμόζονται. «Θα πρέπει αυτοί που έχουν τα περισσότερα να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου το πρόγραμμα αυτό θα αποδώσει την αναθέρμανση της οικονομίας», σημείωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.



Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Κόντρα Στουρνάρα-Τσίπρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια στους δανειστές της, «σε κατάσταση χειρότερη της Αργεντινής», εξέφρασε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού».

Ψέγοντας για μία ακόμη φορά τον Αντώνη Σαμαρά πως αποφεύγει να εμφανιστεί στη Βουλή αλλά και στη ΔΕΘ («ούτε επί δικτατορίας δεν απουσίασε πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ανέφερε χαρακτηριστικά), ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ληστεία τραπέζης» την πορεία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κατηγόρησε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως απαξίωσε με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προκαλώντας πτώση της μετοχής του κατά 30%, με συνεπακόλουθες απώλειες για τους μικρομετόχους της τράπεζας.

«Αδικείτε τον πρωθυπουργό, που πιστώνεται τη σαφή αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται. Είχα πει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απ' έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα, σαν την χθεσινή της ΕΚΤ. Είμαστε μέσα στο παιχνίδι λοιπόν», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Σε σχέση με την Ελλάδα, οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι τίποτε δεν θα αλλάξουν», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το ευρώ είναι σταθερή στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής ελίτ, γιατί απ' αυτό κερδίζει δισεκατομμύρια - και ο κίνδυνος διάλυσης αποτελεί ένα φόβητρο για να περάσουν αυτά τα μέτρα λιτότητας στους λαούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί όμως να αντέξει ο λαός αυτή την πολιτική. Λέτε πως «δεν γίναμε Αργεντινή». Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Εσείς δυστυχώς μας οδηγείτε σε άλλες πολύ χειρότερες καταστάσεις: θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη…», προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει γύρω στα 400 δισ. ευρώ. Πώς αλλιώς θα τα είχε εξασφαλίσει; Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά στο λαό πως η κ. Μέρκελ, ή η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θα πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους και θα έλεγαν «ας δώσουμε στους κακομοίρηδες τους Έλληνες 400 δισ. επειδή τους αγαπάμε»; Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε - και δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ΤΤ, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως «στο πιο πρόσφατο stress test το 2011, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επιδόσεων». Όσον αφορά δε, την απαξίωση της μετοχής της τράπεζας κατόπιν των δηλώσεών του πως είναι «μη βιώσιμη», ο υπουργός σημείωσε πως «η τιμή του ΤΤ, έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο κατά 90%. Είναι λοιπόν η γενικότερη οικονομική κρίση και η απαξίωση των τιμών της τράπεζας που έχει ζημιώσει τους μετόχους».

«Αν ήσασταν σε μία ιδιωτική τράπεζα και λέγατε πως είναι μη βιώσιμη, τι θα έκαναν οι μέτοχοι;» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πάτε για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά λέτε πως είναι «σαπάκι». Σε άλλες χώρες θα ερχόταν ο εισαγγελέας! Με βάση επίσημα στοιχεία, το Ταμιευτήριο είχε αποδώσει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, την ίδια στιγμή που οι άλλες τέσσερις τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις!», επισήμανε.

«Δεν χαρακτήρισα "σαπάκι" το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είπα πως είναι μη βιώσιμο και φροντίζουμε να το κάνουμε βιώσιμο εξυγιαίνοντάς το», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ο δείκτης κεφαλαιακής του επάρκειας ήταν συγκυριακός, λόγω στήριξής του από το Δημόσιο, οριακά αποδεκτός και ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες στην Ευρώπη, από πλευράς επιδόσεων. Στην Ευρώπη πλέον, υπάρχει άλλος άνεμος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κρατικοδίαιτες τράπεζες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Π. Λαφαζάνης: «Νομοθετικά πραξικοπήματα για το ξεπούλημα της χώρας»

Κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και την νέας ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ ο ΣΥΡΙΖΑ


Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ, που ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους, καθώς και ο διορισμός της νέας ηγεσίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «νομοθετικά πραξικοπήματα, προκειμένου να βρει τρόπους να ξεπουλήσει τη χώρα και το μέλλον της».

Μετά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, «ο διορισμός των κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι παράνομος, αφού δεν συγκέντρωσαν τα 2/3 της επιτροπής που προβλέπει ο νόμος», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε ότι «η απόπειρα να νομιμοποιηθούν εκ των υστέρων ερήμην της βουλής με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά γίνεται και καταγέλαστη».

«Μείζον πραξικόπημα συνιστά», κατά τον κ. Λαφαζάνη και η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε μια σειρά από κρίσιμες ΔΕΚΟ, «και μάλιστα ξανά ερήμην της Βουλής με νέα αυθαίρετη πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

«Ο ελληνικός λαός θα υπερασπίσει τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας, τη δημόσια περιουσία και το μέλλον του απέναντι σε μια αυταρχική κυβέρνηση που επιχειρεί να αφυδατώσει από κάθε ουσία την ίδια τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com  

Σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής

Συνάντηση Σαμαρά - Ρομπάι σήμερα στις 17:00



Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης και θέλοντας να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ενδοκυβερνητική κρίση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε το «πράσινο φως» νωρίς το βράδυ της Πέμπτης να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής, αν και αρχικά δεν υπήρχε σχετικός προγραμματισμός και ήταν πιο πιθανή η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Σαμαράς, που έδωσε σαφείς οδηγίες στους συνεργάτες του να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή για τα όσα επισημαίνονταν στο non paper του ΠΑΣΟΚ, θα έχει εκτενή συζήτηση με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Η συνάντηση θα γίνει την παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας, ενώ την προσεχή Τρίτη υπάρχει και το ταξίδι του κ. Σαμαρά στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Πέμπτης, επικοινώνησε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον ενημέρωσε για την πρόθεση του κ. Σαμαρά να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Κυριακής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς σήμερα ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ προετοιμάζεται για την επίσκεψή του, το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου και θα κάνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεώρησαν πιο σωστό να γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα, ώστε να έχουν και μια πιο σαφή εικόνα για τη στάση της τρόικας, τους εκπροσώπους της οποίας θα συναντήσει το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΚΚΕ: Με την πρόταση Ντράγκι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι


«Η πρόταση Ντράγκι συνιστά έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό στο πλαίσιο των οξυμένων αντιθέσεων στην ΕΕ. Στο βαθμό που αυτή υλοποιηθεί, ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι οι οποίοι θα ξεφορτωθούν επισφαλή ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών, ενώ για τους λαούς θα σημάνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων κάθε χώρας προς τους μηχανισμούς της ΕΕ», αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Να σημειωθεί ότι χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε το πρόγραμμα για τη διάσωση του ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Άρση των περιοριστικών όρων για τον Ηλία Κασιδιάρη


Την άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για εμπλοκή σε επίθεση κατά μεταπτυχιακού φοιτητή στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου το 2007, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αρθούν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, που του είχαν επιβληθεί.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com