Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη αστραπή στη ΔΕΘ με το μυαλό στον Ντράγκι


Ως παρένθεση σε ένα σκληρό αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου η επίσκεψη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Μία ολιγόλεπτη ομιλία στους φορείς που θα παραβρεθούν στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο το πρωί, έχει προγραμματίσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα βρεθεί για ελάχιστες ώρες στη συμπρωτεύουσα, χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και τις υπουργικές κουστωδίες των προηγούμενων ετών.

Όπως σημειώνουν οι στενοί συνομιλητές του, ο κ. Σαμαράς έχει το μυαλό του στα σημαντικά ραντεβού των επομένων ημερών αλλά και στις εξελίξεις που διαδραματίζονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μη «χάσει» καμία ευκαιρία από την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ο κ. Σαμαράς παραμένει εκτός «κάδρου» στις αντιπαραθέσεις που φουντώνουν για την εξεταστική επιτροπή ως προς το ΔΝΤ και το μνημόνιο, παρακολουθεί με προσοχή τα όσα λέγονται και διαρρέονται από την Ιπποκράτους, ωστόσο θεωρεί πως τα σημαντικά για την Ελλάδα βρίσκονται… μπροστά και δεν είναι καιρός για άγονες, όπως τις χαρακτηρίζει, αντεγκλήσεις κομματικού χαρακτήρα. 

Ο πρωθυπουργός, πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί την Παρασκευή το απόγευμα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι ο οποίος με κάθε ευκαιρία στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του κ. Ντράγκι για τη δυνατότητα αγοράς ομολόγων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δηλαδή για τις χώρες του Νότου, στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους από τη στιγμή που γνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει ξεχάσει το τι σημαίνουν… αγορές, ωστόσο, όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαθεί η ευκαιρία από τυχόν θετικές εξελίξεις που θα συμπαρασύρουν και την Ελλάδα».

Κομβικής σημασίας θεωρείται η γενικότερη εικόνα που θα δημιουργηθεί από την έκθεση της τρόικας και γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο κάνει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να δείξει αποτελέσματα και πέραν των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη δανειακή συμφωνία ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της κάτι που σημαίνει πως παρά τις αντιδράσεις που προκαλούνται εντός και εκτός βουλής, το βαρύ πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ θα αποφασιστεί, θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί ακόμη και ένα χρειαστεί να υπάρξουν συγκρούσεις εντός της τρικομματικής κυβέρνησης.

Επί του παρόντος το Μαξίμου αποφεύγει να εμπλακεί στον «πόλεμο» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική. Ωστόσο, θεωρείται απόλυτα πιθανό ότι το θέμα θα προκαλέσει συζητήσεις και εντός της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι ακόμη και τώρα θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις για τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πριν η χώρα οδηγηθεί στο μνημόνιο και στην υπαγωγή στο ΔΝΤ.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΔΗΜΑΡ: Ρήτρα ελάφρυνσης στο πακέτο των €11,8 δις

Να αναβάλλονται τα επώδυνα μέτρα όταν και για όσο θα βρίσκονται ισοδύναμα


Φόρμουλα για «ρήτρα ισοδύναμων» προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η ηγεσία του κόμματος που μετράει δύο αντάρτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα διαμηνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα.

Η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις. Οπως εξηγεί στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου με γνώση του σχεδίου, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το ποια μέτρα θα αφαιρούνται από τη λίστα που αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, «θα είναι δηλαδή προκαθορισμένα και ονοματισμένα».

Το ίδιο στέλεχος εξηγεί: «Αν καταφέρουμε να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους από τα ισοδύναμα, θα αφαιρείται από το πακέτο των 11,88 δισ. ευρώ συγκεκριμένο μέτρο και όχι τυχαία, με κριτήριο πάντα την κοινωνική δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, προτεραιότητα θα έχουν τα κοινωνικά επιδόματα ή τα δώρα στους συνταξιούχους κ.λπ. Προτείνουμε αυτή τη μέθοδο γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο ολόκληρη η κοινωνία θα έχει ένα σημαντικό κίνητρο για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ήμασταν και να ελαφρυνθούν ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα και οι συνταξιούχοι.

Να αισθανθούν συμμέτοχοι στην προσπάθεια γιατί θα έχουν άμεσα να κερδίσουν». Στη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων της ΔΗΜΑΡ εξέχουσα θέση έχουν η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά και της σπατάλης.

«δεν τα ψηφίζω»

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε χθες (Βήμα FM) ότι θα καταψηφίσει ό,τι αφορά σε οριζόντιες περικοπές αφού, όπως είπε, «υπάρχουν 60 - 70 δισ. στην παραοικονομία, 20 δισ. στη γραφειοκρατία, 30 - 40 δισ. στη φοροδιαφυγή και πολλά ακόμα στη σπατάλη». Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Πηγή: tanea.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Μείωση των αποδοχών του ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας


Μείωση της αποζημίωσής του ζήτησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε επικοινωνία του με τον κ. Παπούλια ο τελευταίος ζήτησε να συμπεριληφθεί με τροπολογία και η αποζημίωση των Προέδρων της Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου, κάτι που εκτιμάται πως θα αποφέρει στο Δημόσιο 350.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε διευκρινίσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η μείωση των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να συμπαρασύρει προς τα κάτω το μισθολόγιο των δικαστικών, που συναρτάται με αυτές.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

Ευ. Βενιζέλος: «Επικοινωνιακό σκηνικό» η υπόθεση Ρουμελιώτη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν έπρεπε να επέμβουν οι εισαγγελείς


Κάλυψη στους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου για το μνημόνιο παρείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σκηνικό» την έρευνα, επισημαίνοντας ότι οι εισαγγελείς δεν έπρεπε καν να επιληφθούν του θέματος.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Ο εισαγγελέας κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο το βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις, πολιτικών προσώπων. Πιστεύω ότι αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς. Ότι ήταν ένα σκηνικό. Ένα επικοινωνιακό σκηνικό».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντίθετος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Η δικογραφία που σχημάτισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που εκκρεμούσαν ματαιώθηκαν, καθώς οι δύο εισαγγελείς, επικαλούμενοι το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζουν ότι για την υπόθεση προκύπτουν στοιχεία που δεν μπορούν να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν από τους ίδιους. Κατόπιν αυτών ο φάκελος οδεύει προς τη βουλή.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com