Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η επιμήκυνση θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας

Αντ. Σαμαράς: Θα διαψεύσουμε όσους ποντάρουν στην έξοδο από το ευρώ


Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και θα εξέλθει της κρίσης, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πολύ σύντομα όλοι αυτοί, εντός και εκτός της Ελλάδας, που ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από το ευρώ υπονομεύοντας τις προσπάθειές μας και αδιαφορώντας για τις θυσίες του ελληνικού λαού θα διαψευστούν. Και θα τους διαψεύσουμε με έργα όχι με λόγια», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο ζητούμενο της αξιοπιστίας της χώρας. «Και όταν αποκατασταθεί αυτό, θα αλλάξει και την ψυχολογία τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις παγκόσμιες αγορές, εντός και εκτός Ελλάδος».

Παντελώς αντίθετος με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και προσθέτοντας πως όλοι εκείνοι που μιλούν για το ζήτημα προκαλούν ζημιά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεση της τρόικας, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι αξιόπιστα και επαληθεύσιμα και προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι χαμηλόμισθοι, αλλά να συμβάλλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

ΔΗΜΑΡ: Να προχωρήσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση


«Το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Επιπλέον, τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Πρέπει να κλείσουν, να συγχωνευτούν οργανισμοί και να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στους εταίρους μας ότι κάτι προχωράει σε αυτή τη χώρα».

Όπως ανέφερε, για το 2012 δεν θα υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και κυρίως των ένστολων, χωρίς να υπάρχει όμως δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών, για τα επόμενα χρόνια. «Η δέσμευση που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, τουλάχιστον για φέτος δεν θα υπάρχει καμία μείωση, τουλάχιστον για το 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Σε εξέλιξη το ραντεβού Σαμαρά - Γιούνκερ


Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετέχουν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον πρόεδρο του Eurogroup τα μέτρα των 11,5 δισ. και αφού υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την υλοποίησή τους, θα ζητήσει τη στήριξη του κ. Γιούνκερ στις προσπάθειες της Αθήνας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο προέδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com 

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση σε Σαμαρά για τη συνέντευξή του στην Bild

«Ο κ. Σαμαράς, μετά την εγκατάλειψη της διαπραγμάτευσης, τώρα επιζητά απλώς να "πάρει ανάσα". Η ανάσα, όμως, έχει κοπεί σε όλη την κοινωνία η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιά βιώνοντας την κοινωνική χρεοκοπία», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη γερμανική φυλλάδα Bild.

«Η αύξηση κατά 2 δισ. του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., λίγες ώρες πριν το πρωθυπουργικό ταξίδι της "επιδιωκόμενης" επιμήκυνσης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το που μας οδηγεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική: στην ισοπέδωση της χώρας και την αποδόμηση της ΕΕ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την άρνηση του προέδρου του Eurogroup να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σε πιέσεις και παρεμβάσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας. «Το λιγότερο ως διπλωματική απρέπεια και ολίσθημα του κ. Γιούνκερ», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης στην απόφαση του επικεφαλής του Eurogroup να μην συναντήσει τον κ. Τσίπρα. Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή, εκ μέρους του Γιούνκερ, είναι αποτέλεσμα πιέσεων και παρέμβασης κύκλων και από μεριάς της κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους του Πολ Τόμσεν.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Το απόγευμα η συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ

Στην Αθήνα φθάνει το μεσημέρι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος το απόγευμα, στις 5.30, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το τέλος της συνάντησης, θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της δημοκρατίας», το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν συμπεριέλαβε στις επαφές του στην Αθήνα συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απευθύνει εδώ και μία εβδομάδα επίσημο αίτημα στον κ. Γιουνκέρ.

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com

Κυβέρνηση: Περικοπή 12% στα ειδικά μισθολόγια

Η περικοπή των ειδικών μισθολογίων κατά 12% που «πάγωσε» από την κυβέρνηση προεκλογικά, και που επρόκειτο να ισχύσει από τον Ιούλιο, επανέρχεται και πάλι από το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρωθεί το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί η Τρόικα.

Όπως πληροφορείται το tovima.gr, η απόφαση του οικονομικού επιτελείου είναι οριστική, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που προβάλλουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, προειδοποιώντας για σοβαρές πολιτικές αναταράξεις που θα δοκιμάσουν την κυβερνητική συνοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 12,4% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί λειτουργοί, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχιερείς κ.λ.π. ) μειώνοντας κι άλλο τις αποδοχές περίπου 200.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Παρά τις εισηγήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να εξαιρεθούν από την ρύθμιση αυτή οι «μάχιμοι» στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες για να μην υποστούν μείωση αποδοχών όσοι δεν υπηρετούν σε γραφεία, η απόφαση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, είναι ότι η μείωση θα είναι οριζόντια για να υπάρξει μια σημαντική εξοικονόμηση στα σχετικά κονδύλια των δύο υπουργείων.

Από το βράδυ της Δευτέρας όμως που ελήφθη η σχετική απόφαση, ασκούνται έντονες πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές στο πρωθυπουργικό γραφείο για να είναι μικρότερη η μείωση στα ειδικά μισθολόγια. Μάλιστα οι συναρμόδιοι υπουργοί Πάνος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας επισημαίνουν ότι η διατήρηση των ειδικών μισθολογίων στα σημερινά επίπεδα αποτελεί προεκλογική δέσμευση της ΝΔ αλλά και βασική δέσμευση στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εξάλλου, βουλευτές που έχουν πληροφορηθεί την εξέλιξη αυτή σημειώνουν πως μια τέτοια μείωση «δύσκολα θα υπερψηφιστεί από την Βουλή». Γι αυτό και κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικώς το ποσοστό της μέσης μείωσης μάλλον θα είναι μικρότερο, αν και αυτό θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί από τους κυβερνητικούς εταίρους αλλά και από την Τρόικα.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos.blogspot.com